10 PENYEBAB UTAMA JERAWAT NO 3 KORANG PERLU HATI-HATI

Jumaat, Mei 11, 2018



Anda Mencari Ubat Atau Krim Yang Mampu Menyelesaikan 
Masalah Jerawat Di Muka Anda?

Tahukah anda, ada 10 penyebab yang menyebabkan JERAWAT naik di muka anda??

1.Perubahan hormon
Apabila berlaku perubahan hormone seperti akhir baligh remaja, mengandung, datang  haid ataupun menopause bagi wanita, jerawat akan timbul disebabkan hormon dalam badan,iaitu hormon androgen (testosterone) yang ada dalam badan lelaki dan wanita. Kebiasaannya seawal seminggu sebelum kedatangan period sehingga seminggu setelah habis period,jerawat akan mudah naik pada bila-bila masa. Ketidakstabilan hormon ini kadang-kala terkawal dan sekiranya tidak terkawal, masalah ini akan berlanjutan. Majoritinya adalah dalam belasan tahun dan awal 20 ‘an - 40 'an. Selain daripada itu, penggunaan pil perancang, ubat steroid, vitamin B12 juga menyebabkan perubahan hormon berlaku
2.Tekanan (Stress) 
Sesetengah dari jerawat timbul dari ketegangan dan stress emosi yang dihadapi setiap hari. Ini mungkin dari penghasilan minyak dan sebum dikulit yang bertambah.Tekanan ada dua, sama ada emosi atau fizikal.

  •  Tekanan fizikal:
  •  Exercise atau bersukan tanpa rehat yang cukup
  • Tidur yang tidak mencukupi/tidur lewat/tidur tidak teratur
  •  Jadual seharian yang sangat ketat
  •  Merokok, pengambilan dadah

    Tekanan emosi:
  • Bimbang atau kerisauan yang berlebihan
  • Buli
  • Masalah hubungan rumah tangga atau kekasih
  • Kerja /study yang banyak
3.Pemakanan
Pemakanan yang tidak seimbang seperti kacang,makanan berperisa,seafood (udang,ketam,sotong,kerang),budu,belacan,makanan berminyak/bergoreng,telur,daging,ayam goreng,makanan berlemak spt santan,dairy products spt susu lembu,coklat.

 4.Toksin

Jika kita tak pernah membuang toksin sejak pengambilan pemakanan yang tidak terkawal sehingga umur kita mencecah 30 tahun, bermakna dah macam-macam sisa toksin terkumpul dalam badan kita ni. Jika sistem semula jadi tubuh kita tak mampu untuk membuang toksin tersebut secara semula jadi, itulah yang akan menyebabkan kulit mudah kusam, berjerawat dan banyak lagi keburukan lain


5.Faktor Genetik

Ada keturunan di mana kulit mukanya tidak bermasalah seperti golongan arab yang rata-rata bermuka putih licin, dan tidak berminyak manakala jerawat menghantui hidup golongan asia. Kat Malaysia memang top dengan produk antijerawat dan tidak mendapat sambutan oleh masyarakat Arab. 


6.Allergic atau alahan

Alergic atau alahan apabila menggunakan kosmetik,foundation,cream muka baru atau pencuci muka baru yg ada bahan-bahan chemical tertentu yg tidak sesuai dgn kulit. Cara pembersihan make up yang tidak betul juga menyebabkan liang roma tersumbat. Pakaian yang ketat atau apa saja yang menutup liang minyak juga memberi masalah jerawat di kulit. Bukan tumbuh kat muka je,..kat badan pun ada..jangan tak tahu ye.


7. Perubahan biologi badan

Ada segolongan individu kandungan minyak (sebum) di kulit berubah komposisi. Ada pulak golongan yang menghadapi perubahan pada sel kulit muka

8.Persekitaran & Pencemaran

Habuk atau udara yang tercemar seperti asap dan bahan kimia terutamanya di bandar-bandar besar,kilang-kilang boleh menyebabkan jerawat dihadapi oleh hampir semua penduduk kawasan tersebut. Bahan-bahan ini menutup liang roma dan menyebabkan inflammasi (radang) kemerah-merahan pada kulit.


9.Jangkitan pada kulit & Resdung

 Kuman (bacteria) jenis propionobacterium acnes boleh membiak di kelenjar sebum di kulit kita dan menyebabkan jerawat. Atas sebab itu jerawat  dinasihatkan tidak dipicit kerana apabila dipicit, kuman di dalam kulit tersebar ke kawasan sekitar dan menyebabkan jerawat di permukaan yang lebih luas.tapi tula yang jenis tangan tak boleh dok diam harus je garu si jerawat tu kan..sudahnye tinggal parut segala.Inilah yang saya buat dulu sampai kulit dah tak rupa kulit…sekarang dah licin..hehe


10.Faktor Cuaca

Perubahan cuaca serta cuaca panas juga adalah faktor jerawat keluar. Iklim negara kita ni hujan panas je kan..iklim yang tak menentu ni pun boleh menjadi sebab timbulnya keadaan kulit berjerawat.


ANDA STRESS DENGAN MASALAH TERSEBUT??



Yes kami (BY HER INSPIRE) dah kaji dan membuat RND bermacam-macam bahan untuk mendapat result yang sangat berkesan untuk merawat JERAWAT


Gabungan bahan premium dari KOREA berjaya menghasilkan

GREENTEA + PAPPERMINT
atau dalam Bahasa Melayu gabungan
TEH HIJAU + DAUN PUDINA

AMAT TIDAK MENGECEWAKAN

BAHAN GREENTEA / TEH HIJAU  memang terbukti sebagai aktioksidan dan mengawal kestabilan minyak dimuka ANDA.
(muka berminyak menyebabkan jerawat mudah naik)

BAHAN PAPPERMINT / DAUN PUDINA memang terbukti sebagai bahan perawat iritasi kulit dan bahan UTAMA untuk mengecutkan JERAWAT.


DAN KEBERKESANANNYA SUDAH TERBUKTI




Kakak ini tersalah memakai skincare selepas melahirkan anak ketiganya, akibat daripada taksub dengan skincare kerana 9 bulan semasa mengandung beliau menahan untuk tidak memakai skincare kerana takut effect kepada bayinya,. So setelah tesrsilap memakai skincare XXXXX terjadilah hasil seperti diatas. Selepas diperkenalkan daripada kawannya iaitu satu SCRUB MUKA yanng boleh dijadikan MASKER dan merawat JERAWAT dan muka  BREAKOUTnya kulit mukanya telah PULIH dan semakin LICIN.





Kakak ini menjadikan SCRUB ini sebagai MASKER iaitu dengan hanya menempek GREENTEA MINT FACE SCRUB dimuka selama DUA bulan.

DAN

ALHAMDULILLAH

JERAWAT BATU HILANG DAN MUKA BREAKOUT TELAH PULIH





You Might Also Like

0 ulasan