TAPI SAYA SUDAH PAKAI SKINCARE ???

Khamis, Januari 12, 2017


Mungkin anda akan bertanya pada sendiri, perlukah saya menggunakan scrub wajah? Sedangkan saya telah menggunakan produk lain. Jawapannya Ya! Mungkin anda tidak mahu membeli atau menggunakan produk penjagaan wajah yang lain, atau mengambil masa untuk menggunakannya, tetapi scrub wajah antara produk penjagaan wajah yang penting.

Mengapa? Apa itu scrub wajah?

Sebelum anda mengetahui kelebihan scrub, ada baiknya terlebih dahulu kita mengetahui apa sebenarnya scrub wajah? Scrub wajah merupakan produk pengelupasan yang dicipta khusus untuk wajah. Kulit pada wajah lebih lembut dan sensitif berbanding kulit di bahagian lain. Oleh sebab itu wajah perlu dijaga dan diberi perhatian. Salah satunya menggunakan scrub.

Terdapat beberapa sebab mengapa perlu menggunakan scrub wajah. Scrub berkesan untuk menanggalkan sel-sel kulit mati, meremajakan kulit serta menjadikan kulit wajah sentiasa bersih dan sihat. Apabila kerap menggunakannya, kulit menjadi lebih licin dan cerah, dan boleh membantu 10 kali ganda keberkesanan  skincare yang anda pakai namun mestilah dengan pemakaian yang betul (sekurang-kurangnya 3 kali seminggu). Banyak juga scrub wajah yang mengandungi pelembap, jadi ia mampu melembapkan kulit ketika sel-sel kulit mati ditanggalkan. Dengan pemakaian scrub yang konsisten dapat lah membuang segala bahan kimia dari penggunaan makeup, skincare, bebas dari habuk-habuk yang kecil yang hinggap dimuka anda apabila seharian anda bekerja. 

Tip penggunaan

Membersih wajah setiap hari tidak cukup untuk menanggalkan sel kulit mati dan kotoran yang meresap ke dalam kulit, yang mana boleh menyebabkan kulit menjadi kusam dan timbulnya blackheads dan breakouts. Penggunaan scrub berkesan untuk menanggalkan kotoran ini.

1.Menggunakan scrub wajah ketika mandi akan memudahkan cukuran dan menjadikan cukuran lebih licin. Ia juga mengurangkan terjadinya ingrown hairs yang disebabkan keradangan akibat penggunaan mata pisau cukur.

2.Apabila memilih scrub wajah, pilih scrub yang diperbuat dari bahan semula jadi seperti kulit kacang tanah, pumice, apricot,daun teh, madu dan sebagainya. Bahan-bahan ini mudah menanggalkan kotoran di wajah tanpa meresap sehingga ke liang pori-pori.


3.Gunakan scrub pada suhu air suam kerana ia dapat membuka liang pori-pori dengan lebih senang. Terlebih dahulu cuci wajah anda dengan pencuci. Selepas dibilas, ambil sedikit scrub wajah dan sapu pada wajah dengan menggosoknya secara berputar pada bahagian dahi, hidung, dagu dan leher.

4.Apabila menyapu scrub, biarkan beberapa minit pada wajah agar nutrien dalam bahan scrub dapat meresap ke dalam kulit wajah. Kemudian cuci scrub ketika mandi.
Suggested Scrub yang pernah Viral sampai sekarang ialah Greentea Mint Face Scrub keluaran BYHERINSPIRE
Fb Page : Cantik Viral
Ig          : greenteaminfacescrub.hq
No Wassap : +6014-8359116 / +60139369554
You Might Also Like

0 ulasan